Глупакът

Преди години се бях захванала да преведа от английски език тълкуванията на големите аркани на един от потребителите във форума Aeclectic Tarot. Нейните виждания за картите до голяма степен бяха най-близко до това как аз ги усещам, затова се надявам, че на някого може да му е полезна информацията. В следващите постове ще се опитам да публикувам тълкуванията на всичките 22 аркана.
И така, началото и краят са белязани от Глупакът.

Глупакът в Универсалното таро

В права позиция:

Таро карти като Магът или Отшелникът много често разкриват питащия или някой в живота на питащия. Глупакът обаче почти винаги говори за самия питащ и никой друг. Когато символизира питащия, Глупакът показва период на новости, време, в което животът започва от начало. Човек се чувства така сякаш е отново в начална позиция, без значение дали се отнася за любовни връзки, кариера, в работата или в интелектуалните занимания. Питащият е далеч от тъгата или отчаянието, напротив, чувства се изключително освободен, освежен, леко му е на сърцето, както когато му е даден втори шанс. Чувства се млад и изпълнен с енергия.

Освен това, питащият няма идея накъде отива или какво ще прави, но това няма значение за него. За Глупакът най-важното нещо е просто да излезе и да се наслаждава на света. За да види, каквото има да се види, и да му се наслади.

За нещастие, в това детинско поведение човек лесно може да стане прекалено оптимистичен или наивен. Глупакът може да бъде буквално глупак. Това е картата, която е твърде вероятно да се падне, когато питащият си мисли да инвестира в нов „напълно сигурен“ бизнес. Или пък когато е сигурен, че това „наистина е любов този път!“ Точно както Глупакът, питащият е толкова зает да мечтае за това какво би могло да стане, че не вижда каква е действителността- на път е директно да падне от скалата. Време е да се вслуша в това бдително куче, което може да се прояви в живота под формата на загрижен приятел, съвет от таро гадател или пък като собствения инстинкт на питащия.

Като карта Глупакът винаги символизира ново начало. Появява се, когато питащият може не просто да се нанесе в нов дом, но и да смени работата си или пък да започне изцяло нов живот. В тази карта има много повече от просто промяна, обновление и чисто ново начало, има също така и придвижване напред,  свеж и ентусиазиращ нов етап от живота.

В обърната позиция:

Най-общо казано, в правилната позиция значението на Глупака е свързано с раждане, нови начинания, свежо начало, пътешествия и изследвания. Но може още да означава, че не гледаме къде отиваме, наивни сме, постъпваме глупаво, има опасност от бедствие, ако не се събудим от зяпането в звездите и не огледаме добре това, което е точно пред нас.

Ако дадем просто противоположно значение, картата ще да означава край на нещо и/или мъдрост. Ето защо противоположните значения не вършат работа.

По-адекватна е интерпретацията на блокирана сила. Ако енергията на Глупака е насочена към започването на нещо ново, да отидеш на ново място, тогава блокираната енергия ще означава, че питащият има проблеми със започването на нещо ново, с преместване, с виждането на света през нови очи.

Има и усещане за зацикляне, липса на вдъхновение. Глупакът стои отстрани на пътя с пришки по краката и камъчета в обувките, неспособен да продължи по пътя си.

Какво ще стане, ако обърнем този образ наобратно? Скалистият ръб е надвиснал над Глупака и краката му нямат опора. Можем да кажем, че той пада от скалата свободно към жълтото небе и всичко – неговата торбичка, кучето пропадат заедно с него.

Можем да интерпретираме това като Глупакът, който напълно се е загубил във фантазиите си, в своите надежди, въображение, в разговори какво ще направи, напълно предал се на небето, без да има реална възможност да стигне до нещо. Можем още да кажем, че това е Глупакът, орисан на глупост, която само той може да разбере. Той не живее в действителността и каквото и да предложи, то не може да се осъществи наистина.

Реклама

8 thoughts on “Глупакът

 1. Благодаря ти, Вера!!! За всичките статии, които ни предлагаш тук :)
  Много са точни! Специално имах нужда от някои обърнати значения и всички, които прочетох тук, много яко се напасваха в ситуациите!
  Поздрави и Успехи!!! :)

 2. Благодаря за положителната оценка и се радвам, че написаното ти е било от полза :)

 3. А когато става въпрос за карта за деня, какво е точното значение?

 4. Картите за деня нямат различно значение от традиционното. Понякога просто може да говорят за по-тривиални и незначителни теми.

  Ако говорим конкретно за Глупака, той може да бъде ден, в който поставяме началото на нещо ново – примерно престрашаваме се да звъннем на някого и да го поканим на първа среща, кандидатстваме за работа, за която не сме сигурни, че ни достига опитът, но пък сме ентусиазирани да я работим. Но може и да е нещо далеч по-дребно, като например просто ден, наситен с оптимизъм или някакво безразсъдство от наша страна. Не е задължително нещо кой знае какво да се случва, картата може да показва само нашата настройка през конкретния ден.

 5. Здравейте Вера, от доста време чета статиите и много ми допадат като интерпретация. Наистина много полезна информация има на сайта, за което адмирации.
  Иска ми се да споделя нещо, което установих за себе си по отношение на изтеглена карта за деня Глупакът обърната. Моите впечатления са много близки до основното значение, което дава картата при питане, с едно допълнение, че наистина що се отнася до дневна карта е от по-злободневен характер. Просто сигнализира, че това е един от онези дни, в които ти се иска да не излизаш от леглото и каквото и да захванеш не върви по план. Дори чаша вода не успяваш да си налееш без да я разсипеш половината отвън.

 6. Благодаря за споделеното, Теса! Да, наистина, дори Големите аркани се смаляват в доста тривиални послания, когато става дума за дневни карти.
  Иначе – от моя опит (защото посланието на Глупака е единственото, което съм превела от форум, а не е мое лично), обърната картата може да показва невъзможност за започване начисто или подхващане на нещо ново, защото все още не можем да се пуснем от стария си опит, не можем да оставим сигурността на макар и вече изчерпаната стара ситуация зад нас.

 7. Уникален сайт! Обожавам стила на Вера, всичко е така поднесено, че няма място за чуденки и маенки. Избрах си колода и книга изцяло по съвети от този блог :)

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s