Полезни книги на таро тематика

Ако сте решили, че искате да опитате гледането на таро карти от първа ръка и вече сте се сдобили с колода, мога да ви дам един ценен съвет, който за нещастие никой не даде на мен на времето.

Оставете настрана наръчниците, систематизираните значения, правилата, дефинициите и прочие. Просто седнете с картите в ръка и ги разгледайте една по една, в детайли, освободете си поне час за целта. Може дори да си водите записки каква е била първата мисъл, която е минала през главата ви, щом сте видели изображението. И какво ви е направило впечатление впоследствие. Това е езикът на ума и въображението ви, който говори в чист вид, преди да сте го затлачили със стандартната символика. А защо е важен ли? Защото именно той ще ви „говори“, той ще избира кои карти да изтеглите, за да ви предаде съобщението с образите, които разпознава.

Естествено, за да се научите да гледате на таро, първите впечатления няма да са ви достатъчни, и тук се намесват книгите. Разбира се, далеч съм от мисълта, че ще тръгнете да изчитате Юнг от кора до кора (това е по-вероятно да се случи в последствие), но в момента на български има издадени доста неща, които биха могли да са ви от полза.

На първо място, хубаво е да се снабдите с книгата, която върви към избраната от вас колода карти, тъй като тя ще ги обяснява най-добре. За начинаещи по принцип се препоръчва да започнат с тарото на Райдър-Уейт, тъй като то е базата, от която тръгват повечето други разновидности, но моят съвет е да разгледате изображенията и да си изберете сами по усет, тези, които ви допадат най-много. В моя случай Друидите и Уика и до ден днешен не могат да бъдат изместени от друга колода. След това, вече може да се насочите и към други издания. Ето кратък списък на книгите, които намирам за полезни:

druidcraftДори и да не ползвате тази колода, мисля, че книгата все пак ще ви е от огромна полза. От всички книги, с които досега съм се сблъсквала, тази ми е дала най-точна и ясна информация както за големите аркани, така и за малките, при това, без да е претрупана, нито пък прекалено кратка. Основните мотиви в значението на всяка карта са изведени в началото на текста и има тълкуване на права и обърната позиция. Книгата започва малко необичайно с дворцовите карти, но мисля, че точно в това е очарованието на Друидите и Уика – дават един много по-детайлен и ясен поглед върху тях.

Цена: 10 лв.
Обем: 304 страници

joan-buningРъководство по таро – Джоан Бънинг

В тази книга, освен подробно описание на значенията на картите и някои идеи за комбинации, има и богата информация как да се започне целия процес на учене и как постепенно да навлезете в него. Предложени са упражнения и отговорите им, които ще ви позволят да се занимавате известно време с колодата си още преди да сте започнали същинското гадаене, колкото да свикнете с изображенията и да се концентрирате върху творческото наблюдение, а не да чакате отговорите наготово.

Лично за мен може би не чак толкова добра, тъй като моите тълкувания леко се различават от вижданията на авторката, но пък това е индивидуално при всекиго и помага да се изгради алтернативна гледна точка.

Цена: 18 лв.
Обем: 504 страници

HB-Naruchnik-po-TarotНаръчник по таро. Енциклопедия на Арканите – Хайо Банцхаф

За момента не мисля, че книгата може да се намери отделно, без Марсилското таро. От една страна тази колода може да ви е полезна, защото е една от най-старите запазени до момента и ще може да се запознаете с първоначалната символика на големите аркани, но пък от друга, не знам до колко изображенията ще ви допаднат, защото при мен не се получи и екземплярът ми си събира прах най-спокойно. Колкото до книгата, тя е основно полезна за големите аркани, за които изобилства от информация, аналогии, практически съвети и т.н. Малките аркани са разгледани, колкото да се каже, че ги има. Допадна ми секцията Как да разберем главното, която систематизира резултатът от картите до една цифра и дава напътствия за нея.

Цена: 35 лв. (само книгата е 12 лв., но не знам къде може да се намери отделно)
Обем: 288 страници

Samouchitel-po-taroСамоучител по таро – Хайо Банцхаф

Още една книга от същия автор. В нея ми допаднаха паралелите с астрологията, И-дзин и митологията. На всяка карта е посветена отделна страница, която се поделя в четири сектора. Първо има малко обща информация, после тълкуване според това, дали става въпрос съответно за работа, съзнание или лични взаимотношения. Не е точно книгата, която ви препоръчвам да си вземете като първа, но като една от първите би могла да е подходяща.

Цена: 19,70 лв.
Обем: 184 страници

Magiata-na-taro Магията на картите Таро. Практическо ръководство с колода карти – Кристин Димитрова

Тази книга на много места я хвалеха, когато аз започнах да се занимавам с това, но беше в изчерпан тираж. Миналата година пуснаха второ издание (за нещастие пак с карти), което не пропуснах да си купя, и не съжалявам. Отново най-сериозно са застъпени големите аркани, а малките са претупани, но пък за сметка на това има много какво да се научи за символиката на първите. Има препратки към киното и историята и специална секция, наречена Медитация, в която авторката описва впечатленията си от картите под един вид транс, в който „разговаря“ с изображенията. Странно е, но и вдъхновяващо :) Накрая са оставени няколко страници за бележки на читателя, да си надраскате мисъл, ако ви споходи по време на четенето.

Цена: 27 лв.
Обем: 272 страници.

В общи линии,това са книгите, които са ми помогнали да навляза в нещата. Не ви съветвам да си вземате „Картинен ключ към Таро“ на Артър Уейт, дори и да ползвате колодата. Според мен книгата е напълно безполезна и твърде архаична. Също така „Таро по Албрехт Дюрер“ – една от най-безсмислените ми покупки. Не съм изчела абсолютно всичко по темата, например нямам наръчника към „Артуровото таро“, но той следва стриктно описанието на колодата, така че не го смятам за необходим. В крайна сметка, нужни са ви една, две книги, на които да се опирате, останалото идва с опита. Ще се радвам да споделите, ако сте попаднали на други интересни заглавия.


10 thoughts on “Полезни книги на таро тематика

  1. Много ти благодаря Вера, намирам информацията ти за изключително полезна.

  2. Не съм чел нито една от посочените ,но ще го направя. Стига да са налични все още в книжарниците. Иначе моето мнение относно “Картинен ключ към Таро” е малко по различно. Според мен книгата е добра ,защото не ти дава готови „формули“ ,а само ключови думи. За начинаещ е добре според мен ,защото ще може сам да си направи тълкувания на картите така както ги усеща ,а книгата само ще насочва от време на време с ключовите си думи.
    Също интересно четиво за мен беше книгата ТАРО НА ТЪРСЕЩИЯ на Джозеф Ърнст Мартин. Има полезни съвети ,но тълкуванията са за картите на автора.

  3. Книгата за колодата на друидите не я намирам никъде в наличност … :(

  4. Много ви благодаря! И аз се опитах да ги открия онлайн, но не успях. :)
    Всичко хубаво! :)

  5. Тъкмо днес мислех да я поръчам и за съжаление някой ме е изпредварил с малко … :( Жалко! Не мога да я намеря книгатa от друго място.

  6. Честита! Надявам се да е от полза и времето с нея да е приятно прекарано :)

  7. За всички, които си търсят книгата „Таро Друидите и Уика“, трябва да знаете, че е почти изчерпана. Най-много да намерите по някоя останала единична бройка в по-непопулярни книжарници или онлайн магазини. От издателството не планират да я преиздават, но предлагат pdf вариант. За целта може да се свържете с тях на и-мейл padma@abv.bg.

Напишете коментар