9 често срещани заблуди за таро картите

fey-tarotЩом чуят за таро карти, хората веднага си представят скарана с хигиената, леко мургава дама на почитаема възраст, която се почесва разсеяно по огромната брадавица на лицето и реди карти с имена като Смърт, Дявол или Второ пришествие в сумрачна обстановка. Хората смятат, че е достатъчно да седнеш на един стол и въпросната респектираща дама ще прочете цялото ти житие и битие в три карти. В действителност, нещата са доста по-сложни и далеч не толкова зловещи.

И тъй като ми е трудно да обясня какво точно са таро картите, предпочитам да започна с това какво не са. Това са няколко от най-често срещаните заблуди сред хората.

 1. Достатъчно е да се появя пред някой гадател и той веднага ще разчете целият ми живот, без дори да си отварям устата.
  Таро картите не са кристална топка (ако изобщо има нещо подобно), а хората, които гледат чрез тях, не са ясновидци или медиуми. За да извлечеш някаква информация от тях, трябва да се концентрираш върху конкретен въпрос, да го формулираш ясно и възможно най-кратко, така че да предполага конкретен и точен отговор. Без ясен въпрос няма как да се получи ясен отговор.
 2. Таро картите могат да ми кажат как да постъпя.
  Не, не могат, никой не може да вземе решението вместо теб. Картите могат да ти помогнат с разбирането на цялата ситуация, да ти дадат информация, за която не си имал очи до този момент, да ти обрисуват възможното развитие на всяка алтернатива, ако си пред житейска дилема. Но никой освен теб не може да разреши тази дилема, защото животът си е само твой и ти си единственият отговорен за неговото развитие.
 3. За да ми гледат на карти, трябва да кажа трите си имена и датата на раждане.
  Датата на раждане е най-необходимата информация в астрологията, тоест ако искаш хороскоп. При таро картите това е подробност, която не е необходима, достатъчно е само лично и може би фамилно име. Но без лично име поне за гледащия ще е трудно, особено ако не става дума за лична консултация, а по интернет.
 4. За да съм сигурен, че не съм попаднал на шарлатанин, не трябва да споделям никаква информация за себе си, щом гледа на карти, да я разбере сам.
  Мисли за гледането на таро като за изпращане на снимки през Bluetooth – ако едно от устройствата е блокирано, изпращането няма да се получи. Ако си скептичен и негативно настроен, по-добре изобщо не се залавяй с това, ще си спестиш пари и време, а и не само на себе си. Колодата таро е съставена от 78 карти, а животът е необхватен, затова те говорят само чрез нюанси и тенденции, не очаквай точни факти от сорта на датата на сватбата на майка си, ако питаш за финансовите проблеми на фирмата.
 5. Картите са магия и има замесени тъмни сили в този процес.
  Картите са просто 78 картончета с рисунки по тях и никаква магия. Как става тогава гадаенето? Всеки практикуващ има различен отговор на този въпрос. За мен голяма част от „тайната“ се крие в човешкия мозък или в несъзнаваното, както го нарича Юнг. Твърдо вярвам, че всеки един човек по земята пази в мозъка си огромна база данни с това какво, на кого и как се е случило или се случва в момента. Ролята на картите е просто да изведат тази информация на ниво съзнание чрез изображения, които са символични и говорят езика на дясната половина на мозъка ни. Но това е просто моето виждане. За това, ако някой ти каже, че имаш направена магия и като подреди няколко пъти картите срещу сто лева, всичко ще се оправи, просто си хвани багажа и си тръгни.
 6. Това, което показват картите, не може да се промени.
  Голяма грешка. Всичко тече и всичко се променя. Раздадени са ти картите, но от теб зависи как ще ги изиграеш. Нищо в предсказаното от картите не е твърдо, за бъдещето те говорят само чрез „вероятно“ и „може би“. Представят ти тенденции, които водят до определен резултат, ако не се разчупят. Но, хей, ти имаш свободна воля и винаги можеш да промениш тези тенденции, ако не ти харесва накъде отиват нещата.
 7. Не искам да знам бъдещето си, би било ужасно да знам кога ще умра, кога ще ме уволнят или ще задлъжнея с пари, страх ме е от тази информация.
  Никой няма да ти каже кога ще умреш, освен ако конкретно не попиташ за това, но дори и тогава не се знае, дали ще получиш точен отговор. От друга страна, няма ли да се радваш, ако разбереш един месец предварително, че се готвят да те уволняват? Поне ще имаш време за реакция, да се огледаш за други предложения, да приемеш оферта, която иначе би отказал.
 8. Всичките ми проблеми ще се оправят, ако ми подредят карти.
  Проблемите се оправят от хора, картите само ги показват по-ясно или ни очертават възможностите. Те не са лекарство, нито пък вълшебник. Първо трябва да поемеш отговорност за постъпките си пред самия себе си, едва тогава можеш да мислиш за разрешаване на проблемите, но не очаквай вълшебна пръчица.
 9. За да гледам на карти, трябва да имам някакви парапсихични способности.
  Напротив. За да гледаш на карти ти трябва само търпение, постоянство и желание. И, разбира се, карти, а те се продават в почти всяка книжарница. Аз нямам никакви по-странни способности, но вече трета или четвърта година се занимавам с това за развлечение съвсем успешно.

4 thoughts on “9 често срещани заблуди за таро картите

 1. супер!много ми хареса публикацията!споделям същите мнения!

 2. Здравей, поста е много полезен и верен. Аз мисля, че главните заблуди се дължат най-вече на това ,че немогат повечето хора да различат ясновидец с таро гадател. Другото за което искам да коментирам е заблуда номер 3 „За да ми гледат на карти, трябва да кажа трите си имена и датата на раждане.“ Повечето гадатели,ясновиджи , феномени и каквито там се наричат по ТВ наистина искат дата на разждане не за друго ,а заради астрологията. Но иначе мисля ,че всеки таро гадател трябва да си има собствен стил на гледане и информация (било име, дата на раждане или друго) за да може да се настрои и да гадае на таро. Разбира се ,това е само мое мислене и не твърдя ,че това кеото мисля е правилно и валидно. :)

 3. Да, може би си прав за това, че всеки гледа по различен начин и някой може да има нужда от трите имена примерно, за да се настрои. И все пак си мисля, че датата на раждане няма връзка, аз я ползвам само ако искам да сверя това, което ми казват картите с текущите транзити на съответния човек.

Напишете коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s